Bohatá nabídka jahod, malin a borůvek v evropských supermarketech je ohrožena kvůli stále nepředvídatelnějším podmínkám pěstování způsobeným změnou klimatu. Díky tomu jsou bobule náchylnější k škůdcům, chorobám a suchu. Za tímto účelem vede profesor Bruno Mezzetti z Marche Polytechnic University v Itálii projekt financovaný EU na zvýšení genetické rozmanitosti těchto plodů, jehož cílem je učinit je odolnějšími, aniž by byla ohrožena jejich chuť, textura a vůně.
Projekt s názvem BreedingValue běží do roku 2024 a zaměřuje se na zárodečnou plazmu, semena, rostliny a části rostlin užitečné při šlechtění plodin, výzkumu a ochraně. „Cílem je identifikovat nejlepší genetické zdroje, zejména pro odolnost vůči chorobám, voděodolnost, odolnost, přizpůsobivost, cukr a aroma,“ vysvětlil Mezzetti.
Jahody, přední bobulové ovoce pěstované v EU, měly v roce 2020 celosvětový trh v hodnotě asi 14 miliard EUR, přičemž evropský podíl měl hodnotu přibližně 3,5 miliardy EUR. Projekt BreedingValue zahrnuje 20 partnerů z osmi evropských zemí, včetně Francie, Německa, Španělska a Turecka. Iniciativa si klade za cíl zvýšit odolnost a zlepšit senzorické vlastnosti, které jsou klíčové pro přitažlivost spotřebitelů.