Jak poznáte, že v potravině není zbytečná chemie? Éčka luštit nemusíte

Je to dosud velmi málo známá značka. Zatím zapadla v množství ostatních jako Klasa, Regionální potravina, BIO a další. Pokud se rozšíří, mohla by spotřebitelům velmi usnadnit život.

Regionální potravina
Regionální potravina

Značka CEFF (Cetrified E – Friendly Food) by měla pomoci v tom, že byste nemuseli v obchodech složitě číst miniaturní seznamy éček na obalech. Zvláště proto, že pod mnoha z nich se skrývají zcela přírodní a neškodlivé přísady. „Nad Éčky se v poslední době vzrušeně diskutuje, a kde lidé najdou éčko, automaticky vidí škodlivou látku, což nemusí být vždy pravda. My chceme toto přečíst za ně a značkou je jednoduše ujistit, že nekupují nic pro organismus škodlivé,“ popisuje spoluautorka projektu ivana Bednářová.

Tím se vysvětluje, že v seznamu výrobků nenajdete například šunky, kde je rychlosůl, Praganda obsahující E250, potřebné k výrobě, aby šunka neseděl. Ale je tu spousta výrobků, které lze vyrábět bez použití konzervantů, a pokud se výrobce snaží, lze je vyrobit i bez nich.

Tato značka se začne objevovat na potravinách bez chemie.
znacka-potravin

„Organizaci jsme založili v roce 2010 ao rok později už jsme udělili značku prvním výrobkem. Máme je zatím něco přes stovku, ke schválení čeká třicítka dalších“ popisuje Bednářová.
Podle ní není start značky příliš raketový. „My nejsme nikým podporováni, nemáme peníze na televizní reklamu, jde nám o to, aby byly naše testy zcela nezávislé. Ale na rozdíl od dob, kdy jsme sami obtelefonovávali výrobce, už se hlásí i sami. Přijde jim snadněji pro spotřebitele, aby jedinou značkou informovali o tom, že vyrábějí pro organismus vlídně, „vysvětluje Bednářová.

Výrobky se jednou za čas náhodně kontrolují u Státního zdravotního ústavu, aby se zjistilo, zda výrobce jen neohlásil svůj výrobní postup a pak se potichu nevrátil ke snazší „chemické“ výrobě. Někdo to celé musí platit, podle Bednářová stojí logo na výrobku výrobce 4 500 korun ročně.

„My jsme tuto značku přivítali, protože nám dala možnost jednoduše označit výrobky, které máme na trhu, ale neměli jsme možnost dát na první pohled vědět, že jsou skutečně bez škodlivých éček. Například dětské cibulky. Jen máme problém lidem vysvětlit, že naše cibulky časem zlato, protože nejsou nacpané konzervanty, jako jsou ty, které vydrží na regále bílé několik let, „říká Jiří Salamánek ze společnosti Efko.

Tato značka asi nebude pro každého. „Řezníci“ to mají složitější. Například šunku tak, aby zůstala růžová, bez Pragandy nevyrobíte, ale v seznamu certifikovaných výrobků již jsou například uzeniny Zedníček, párky i tlačenka a další.