Prohlášení kongresmana Jima Bankse o rezignaci CalPERS CIO

Poté, co se dozvěděl o rezignaci investičního ředitele CalPERS Yu Ben Menga, člen výboru House Armed Services kongresman Jim Banks vydal následující prohlášení:

„Daňoví poplatníci by neměli být nuceni financovat armádu našeho protivníka.“ S odchodem Yu Ben Menga má nyní společnost CalPERS příležitost napravit svůj směr a zbavit se společností v rámci čínského vojensko-průmyslového komplexu.

„Vláda Spojených států musí udělat více pro zastavení přílivu amerického kapitálu do společností přidružených k čínské armádě.“ Proto jsem zavedl trvalé řešení tohoto problému „Zastavením financování zákona PLA“, které by blokovalo americké investice – včetně investic z penzijních fondů – na čínské vojenské průmyslové základně. Kongres by se měl nyní chopit a přijmout tuto legislativu. “

Začátkem tohoto roku vyjádřil poslanec Jim Banks obavy z investiční strategie CalPERS u kalifornského guvernéra Gavina Newsoma poté, co se dozvěděl, že penzijní fond byl investován do společností na černé listině ministerstva obchodu a přidružených k Lidové osvobozenecké armádě. Požádal také guvernéra, aby prošetřil předchozí vazby Yu Ben Menga na čínskou komunistickou stranu.

Letos v létě představila Rep. Banks „Stop PLA Act“, který by blokoval americké investice – včetně investic z penzijních fondů jako CalPERS – do čínské vojenské průmyslové základny.

Potřeba této legislativy se znovu objevila tento týden, když se objevilo hlášení, že půjčky na stimulaci koronaviry byly vypláceny společnostem s vazbami na čínský letecký a obranný průmysl.