Krmný ječmen

Krmná hodnota ječmene je poněkud nižší než u pšenice, ale obdobně jako pšenice má ve výživě hospodářských zvířat široké použití. I přes vyšší obsah vlákniny, který snižuje využitelnost živin, jsou jednotlivé živiny ječmene dobře stravitelné. Dobře se zpracovává, hodí se do všech druhů krmných směsí.

Rozdrcené pluchy povzbuzují pohyb střev a vylučování trávicích šťáv. Má dobré dietetické vlastnosti, působí příznivě na jakost živočišných produktů.

Při zkrmování dává ječmen nejlepší výsledky ve výkrmu prasat. Velice příznivě ovlivňuje jakost masa a tuku. Při výkrmu skotu má stejně dobrý vliv na jakost masa jako u prasat, ale nepříznivě ovlivňuje konzistenci loje (příliš tvrdý). Hodí se rovněž pro plemenná zvířata. Nejméně vhodný je pro výkrm drůbeže, protože jeho hlavním polysacharidem je betaglukan a drůbež nemá enzym pro jeho štěpení.

Velký význam má dnes ve výživě koní, především co se týče koní po vysoké sportovní zátěží, a u jedinců v rekonvalescenci, je nedílnou součástí krmných směsí pro koně.