Krmný ječmen

Krmná hodnota ječmene je poněkud nižší než u pšenice, ale obdobně jako pšenice má ve výživě hospodářských zvířat široké použití. I přes vyšší obsah vlákniny, který snižuje využitelnost živin, jsou jednotlivé živiny ječmene dobře stravitelné. Dobře se zpracovává, hodí se do všech druhů krmných směsí.

Rozdrcené pluchy povzbuzují pohyb střev a vylučování trávicích šťáv. Má dobré dietetické vlastnosti, působí příznivě na jakost živočišných produktů.

Krmný ječmen
Krmný ječmen

Při zkrmování dává ječmen nejlepší výsledky ve výkrmu prasat. Velice příznivě ovlivňuje jakost masa a tuku. Při výkrmu skotu má stejně dobrý vliv na jakost masa jako u prasat, ale nepříznivě ovlivňuje konzistenci loje (příliš tvrdý). Hodí se rovněž pro plemenná zvířata. Nejméně vhodný je pro výkrm drůbeže, protože jeho hlavním polysacharidem je betaglukan a drůbež nemá enzym pro jeho štěpení.

Velký význam má dnes ve výživě koní, především co se týče koní po vysoké sportovní zátěží, a u jedinců v rekonvalescenci, je nedílnou součástí krmných směsí pro koně.